010 - 521 6604 info@lansleek.nl

In het regeerakkoord wordt er veel gesproken over de ondernemer en hoe de ondernemer een belangrijke factor is voor het huidige kabinet. In deze nieuwsbrief willen we u informeren over de aangekondigde plannen van het kabinet die effect hebben op u en uw onderneming.

Ondernemer in de B.V.

Tarieven

De tarieven voor de vennootschapsbelasting blijven ongewijzigd.

Giften

De giftenaftrek in de vennootschapsbelasting komt geheel te vervallen. Sponsoring en reclame blijven wel aftrekbaar.

Aanpassingen in de bedrijfsopvolgingsregeling

In de nieuwsbrief van vorig jaar schreven wij over enkele aanpassingen die het kabinet ging toepassen met betrekking tot de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Hierbij was er onzekerheid of deze wijzigingen door het huidige kabinet overgenomen zouden worden. Dit blijkt nu het geval te zijn. Zo volgen er in 2025 en 2026 meer ingrijpende aanpassingen van de BOR. Het kabinet wil bijvoorbeeld de vrijstelling voor de schenk- en erfbelasting verlagen. Voor een waarde van een onderneming tot 1,5 miljoen euro geldt dan een vrijstelling van 100% en voor het meerdere een vrijstelling van 75% in plaats van de huidige 83%. Vanaf 2025 geldt voor de doorschuiffaciliteit in de inkomstenbelasting niet langer de voorwaarde dat de bedrijfsopvolger minstens drie jaar in dienst van de onderneming moet zijn geweest. Daar staat tegenover dat vanaf 2025 de bedrijfsopvolger minimaal 21 jaar oud moet zijn bij een schenking, zowel voor de faciliteit in de inkomstenbelasting als in de schenkbelasting. Bij vererving geldt deze minimum- leeftijd niet. Ook wil het kabinet vanaf 2026 de bezits- en voortzettingseis versoepelen.

Wilt u begeleiding bij uw bedrijfsopvolging? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Dividendbelasting (Box 2)

Het huidige dividendbelasting-tarief bedraagt 24,5%. Per 2025 blijft het tarief van de eerste schijf ongewijzigd, maar geldt dit tarief voor dividenden tot € 67.804 en met fiscaal partner tot € 135.608. Het tarief van de tweede schijf daalt van 33% naar 31% over het meerdere.

Het blijft dus zaak om dividenden niet op te sparen, maar jaarlijks uit te keren.

 

Ondernemer in de eenmanszaak of V.O.F.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling wordt verder verlaagd van 13,31% naar 12,7%. Deze verlaging van de winst die vrijgesteld is van belasting zorgt ervoor dat de ondernemer effectief meer belasting verschuldigd zal zijn.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd en gaat van € 5.030 in 2023 naar uiteindelijk € 900 in 2027. De zelfstandigenaftrek zal in 2025 dalen van € 3.750 naar € 2.470.

Het omslagpunt van een eenmanszaak of V.O.F. naar een B.V. wordt steeds lager. Wilt u meer informatie over een overgang naar de B.V.? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Ondernemer met personeel

Tarieven

Een van de maatregelen ter lasten verlichting voor lage en middeninkomens wordt het tarief van de tweede schijf veranderd waardoor er effectief een extra tariefschijf ontstaat. De eerste schijf gaat loopt nu tot € 38.441 met een tarief van 35,82%, de tweede schijf loopt nu tot € 76.817 met een tarief van 37,48% en de nieuwe derde schijf loopt vanaf € 76.817 met een ongewijzigd tarief van 49,50%. De nettolonen zullen hierdoor vaak stijgen.

Heffingskortingen

Een van de maatregelen uit het koopkrachtpakket is het verhogen van de arbeidskorting. De maximale arbeidskorting zal stijgen van € 5.533 naar € 5.599 in 2025. Daarnaast wordt het afbouwpunt van de algemene heffingskorting gekoppeld aan het wettelijk minimumloon inclusief vakantietoeslag. De nettolonen zullen hierdoor vaak stijgen.

Verhoging van eindheffing op bestelauto’s

Bij afwisselend gebruik van een bestelauto door twee of meerdere werknemers kan het lastig zijn om vast te stellen of en door wie de bestelauto ook voor privédoeleinden wordt gebruikt. Ter voorkoming van de bijtelling voor privégebruik kunt u een eindheffing van € 300 per kalenderjaar per bestelauto betalen. Deze eindheffing wordt vanaf 1 januari 2025 verhoogd naar € 438 en zal met ingang van 1 januari 2026 jaarlijks geïndexeerd worden.

Tariefkorting motorrijtuigbelasting elektrische auto’s

Op dit moment betalen gebruikers van elektrische personenauto’s geen motorrijtuigenbelasting. De afgelopen lente beloofde tariefskorting van 75% in 2025 gaat toch niet door. Tussen 1 januari 2026 en eind 2029 geldt een tariefskorting van 25%. U betaalt dus 75% van het reguliere tarief.

Terugdraaiing versobering 30%-regeling voor expats

Werknemers die naar Nederland komen en voldoen aan de criteria, kunnen aanspraak maken op de 30%-regeling. Hierdoor ontvangen zij maximaal 30% van hun salaris onbelast. In het Belastingplan 2024 was een versobering aangekondigd in stappen naar 10% (de zogenaamde ‘30-20-10-regeling’). Deze versobering wordt grotendeels teruggedraaid, maar daarnaast wordt een hogere salarisnorm ingesteld. Per 1 januari 2027 wordt een constant forfait ingevoerd van 27% voor maximaal vijf jaar. In 2025 en 2026 geldt voor alle werknemers die voldoen aan de criteria een percentage van 30. De salarisnorm wordt vanaf 2027 verhoogd van € 46.107 naar € 50.436. Voor ingekomen werknemers die jonger zijn dan 30 jaar en een master hebben, wordt de salarisnorm verhoogd van € 35.048 naar € 38.338.

Vermogensbelasting

Vanaf 2025 wordt een tegenbewijsregeling ingevoerd voor de vermogensbelasting. Dit houdt in dat belastingplichtigen met vermogen kunnen aantonen dat hun werkelijke rendement lager was dan het door de Belastingdienst gehanteerde forfaitaire rendement. Als u kunt aantonen dat uw daadwerkelijke opbrengst lager was, kunt u een correctie krijgen op de verschuldigde belasting. Hierdoor kan uw vermogensbelasting fors lager uitpakken.

De Belastingdienst verwacht de benodigde formulieren voor deze regeling rond juni 2025 gereed te hebben. Daarnaast wordt in 2025 voorzien in aanvullend rechtsherstel voor belastingplichtigen die in het verleden te veel belasting hebben betaald onder de oude vermogensbelastingregeling. Dit geldt voor belastingjaren waarin de forfaitaire heffing niet overeenkwam met het werkelijke rendement, zoals vastgesteld in eerdere rechtszaken. In oktober 2024 zal de Belastingdienst belastingplichtigen informeren die hierdoor getroffen zijn. Wilt u ondersteuning van ons inzake bovenstaande? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.

Kevin van der Lans & Robin Bänffer

010-521 66 04